Pazartesi, Eylül 11, 2006

TURSU KURALIM MI ???



Eh malum tursu zamani geldi.Masallardaki gibi karinca yazin calisir yiyecegini kis mevsimi icin hazirlar.Bizlerde yaz mevsiminde taze bulupta kisin bulmakta zorluk cekecegimiz (hormonsuz)sebzelerden tursu ve konserve, meyvelerdende recellerimizi yapariz.Hem bizler icin mutfakta büyük kolaylik saglar.Hep böyle bir hazirlik icinde gecer zamanlarimiz,
Ben lahana ve havuc tursusunu yaptim.Yapimi aslinda cok kolay. Önemli olan tuzun ayarini dengede tutabilmek.Cünkü tuzu az olursa tursunuz yumusar ve kitir kitir olmaz ayrica istenmeyen zararli maddelerin üremesine sebep olur,cok olursada tuzlu bir tursunuz olur yenmez.1 litre suya 4 yemek kasigi tuz ekleyin iyice karistirin tuz cözülsün.Ben 1 litrede uzum sirkesi eklerim icine ayrica kuru nane,aci pul biber,limon tozu ekleyip karistiririm sivi malzememiz hazir olunca yikamis oldugumuz lahanayi istedigimiz olcude dograyip kavanozlarimiza koyalim kenarlarina dogranmis havuc, birkac dis sarmisak,yesil domates dilimleri,yesil biber,salatalik ve enine kesilmis kirmizi lahana doseyelim.Kavanozumuza yerlestirirken bosluk kalmayacak sekilde bastiralim.Sonra ustunden yavas yavas sivi karisimimizi dökelim.En son ustune bir kac damla sivi yag yada zeytinyagi damlatalim ve kapagini kapatalim.Sivi karisimimizdan artarsa dökmeyin saklayin.Cünkü ilk 2-3 gün icinde tursunuzu kontrol ettigiz zaman suyunun eksildigini goreceksiniz.Bu durumda bu karisimdan tekrar ekleyip ustunu tamamlayin.1 hafta yada 10 gun icinde tursunuz hazir olacaktir.
AFIYET OLSUN...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

slm songul ellerine saglik cok guzel görünüyorlar.

Adsız dedi ki...

Valla ablam diye soylemiyorum... kendisi cook ama cook iyi yemek yapiyo :))) neyse songul abla kenndine ve ogluna iyi bak :)) optum SEYDAAAA

Adsız dedi ki...

BİRAZ TUZU FAZLA OLMUŞ GİBİ.

songul dedi ki...

tuzu gayet iyi 1 kavanoz bitmek uzere