Perşembe, Ocak 24, 2008

ASURE TARIFI



Malzemeleri:
500 gr asurelik bugday (ben en acik renkli olan bugdayi yani dovmeyi tercih ediyorum)
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye
yarim su bardagi pirinc
1 su bardagi kuru cekirdeksiz üzüm
1 su bardagi kuru kayisi
1 adet limon kabugu
6-7 tane karanfil(baharat)
1 elma
1 ayva
1 armut
1,500-kilokadar seker genelde tam ölcü kullanmam damak tadimiza göre yaparim
yarim litre süt
ve su
üzeri icin:
tarcin
1 su bardagi dogranmis ceviz
hindistan cevizi
nar taneleri
antep fistigi dogranmis yada dövülmüs

Ben bir gün önce bugdayi temizler bir su yikar sonra asure yapacagim büyük tencereye döküp tencerenin yarisina kadar sicak su eklerim. 5 dakika kaynatir ve ocagi kapatirim kapagi kapali bir sekilde geceden sabaha kadar bekleyince sabah iyice acilmis olur bugdaylarim.Böylelikle cok fazla kaynatmamis olurum hem zamandan hemde gazdan tasarruf yapmis olurum.
Kuru fasulye ve nohutuda ayni sekilde yaparim ayri ayri tencerelerde.ayri tencerelerde cunku bazen fasulye ve nohutun cinslerinden biri once biri gec pisiyor ozaman mesela fasulye cok fazla eriyebiliyor nohut gec pistigi icin.
kuru üzüm acik sari sultan cinsi olmasi tercihimdir.Üzümleri ayiklayip (bazen saplari olabiliyor icinde) kayisilarida kucuk kucuk dograyip üstünü gececek kadar soguk suya isliyorum.
Cevizleri bicakla irili ufakli dogruyorum.Dövülmüs pek hosuma gitmiyor.Yazik hic ceviz dövülürmü ama degil mi?
Karanfil 6-7 tane karanfil tanesini alip iple güzelce bagliyorum.Bütün malzemelri tencerede pisirirken sekeri eklemeden once tencereye atiyorum 10 dakika kadar kayniyor icinde sonra cikartiyorum.Aromasi ve kokusu icinde guzel oluyor.ben incir koymam koyanlar var ama ben kararttigi icin sevmiyorum.Armut, elma,ayva kucuk kucuk kabuksuz dograrim. (pistigi saatte dogruyorum,önceden dograrsam kararir meyveler)
Ve bütün diger malzemeleri hazir edip sabah erken kalkip pisiriyorum daha dogrusu su an bu yaziyi yazmadan once hazirladim sabah pisirecegim.pisirdikten sonra fotografimi ekleyecegim.yarin görüsmek üzere...

ASURE VE GECMISTEN GÜNÜMÜZE GELISI

Türk mutfağının en meşakkatli ama en güzel tatlılarından biri olan aşureyi pişirme vakti geldi. Kurban Bayramı'ndan sonra gelen ay, "aşure ayı" olarak anılır. Her yıl Muharrem Ayı'nın 10. günü pişirilmeye başlanan aşure, Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarındandır. Aşure ayında her mutfakta aşure pişer. Hatta bir inanışa göre çok yoksul olan vatandaşların mutfağında bile en az bir cezve aşure pişirilmesi gerektiğine inanılır.

Ayrıca bir diğer gelenek ise içine en az 7 farklı madde konulan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışıdır. Günümüzde de bu inanış halen birçok kesimde uygulanır. Komşulara ve yakınlara dağıtmak gelenekten sayıldığından dolayı da bolca pişirilir. Konu komşunun yaptığı bu aşure alışverişi elbette kendi içinde bir rekabeti de getirir. “Ustalık” mertebesine yükselmek için aşure bol malzemeli olmalı, rengi açık olmalıdır. Ama en zoru aşurenin kıvamını tutturmaktır. Ne koyu ne de sulu aşure hoş karşılanmaz.

Aşurenin ortaya çıkışı hakkında şöyle bir rivayet vardır: "Nuhun gemisi tufan dinip, Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmek için, bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini biraraya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar". Bu nedenle aşure günümüzde 15 veya daha fazla malzeme çeşidinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanır...

Tatlısı tuzlusu birçok malzemenin karışmasıyla böyle bir lezzetin ortaya çıkması ise oldukça ilginçtir. Bazı yörelerde kurban etinden bir parça saklanıp aşure yapılırken içine atılır. Dövme yerine veya dövmeyle karışık olarak pirinç kullanılabilir. Badem, fındık, kuşüzümü ile aşure zenginleştirilebilir. Beyaz fasulye ve nohut yanında, kuru bakla ve kuru börülce de katılabilir. Bazı yörelerde şeker yerine pekmez konur. Çorum yöresinde "Pekmezli Hedik" denen bu karışıma, Gaziantep'te anason eklenir. Ancak bu aşurenin rengini koyulaştıracaktır. Bazı yörelerde ise içine damla sakızı katılır.

Vakti zamanında Osmanlı döneminde ise saraylarda yapılan aşurenin içine bakın neler katılıyormuş. Saray aşurelerinin en ünlüsü, Sultan Mahmud II'nin zevcesi, Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan (öl.1883) hazırlatmış. Meşhur "süzme aşure"nin malzemesi ise şöyle: Buğday, beyaz şeker, göbek miski, razaki üzüm, çamfıstığı, çekirdeksiz üzüm, sakız baklası, Mısır hurması, börülce, yerli kırması çam fıstığı, nohut, kavrulmuş fındık içi, badem içi, gülsuyu, Konya'nın kuş üzümü, Sibirya tereyağı, pirinç unu ve nişasta... Bu malzemelerin çoğunu hayal bile edemiyoruz bugün, ancak düşünebiliyor musunuz, bu kadar seçilmiş yiyeceklerden nasıl lezzetli bir aşure yapıyordur?

Ayrıca aşure tam bir vitamin deposudur da. İçine kaç çeşit malzeme katılırsa katılsın, Türk mutfağının en besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler kullanıldığı için de vitamin deposudur. Vitamin, protein ve mineral içeriği çok dengelidir. İçinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Enerji deposudur. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir. Hazır gıdalar yerine çocuklara doğal olan bu tatlı bol bol yedirilmelidir.

Aşure, daha önce de söylediğimiz gibi oldukça zor bir tatlıdır... İşin püf noktalarını bilmezseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Aşure yapımında düdüklü tencere kullanacaksanız nohut, fasulye ve dövmeyi birlikte pişirebilirsiniz. Basınçlı olmayan tencerelerde pişme süresi kullanılan malzemenin cinsine ve kalitesine göre 1-2 saat arasında değişir. Ancak malzemelerin pişme şeklindeki farklılık nedeniyle, ayrı ayrı pişirmeniz daha uygun olacaktır. Aşure yaparken kestane, iç bakla ve nar kullanarak malzemenizi daha zengin tutabilirsiniz. Ayrıca şekeri erken koymamalısınız. Böylece buğdayın sertleşmesini önlersiniz.
Bende bu aksamdan malzemelerimi hazirladim yarin sabah erkenden pisirecegim.herkese kolay gelsin...

Çarşamba, Ocak 23, 2008

BORULU LAZANYA






Benim taktigim isim bu kolay ama dolma gibi bir yemek.migrosta kutularda satiliyordu ayni lazanya gibi yapiliyordu ispanakli kiymali olarak ama ben hep normal yufka seklindeki yaprak yaprak olan lazanyayi tercih ediyor ve yapiyordum genelde.Boru gibi olanida denemek istedim.önce malzemeleri vereyim.
ici icin:
300gr kiyma
1 kuru sogan
maydanoz
iki domates
bir tatli kasigi salca
sivi yag,tuz,karabiber
bir paket boru lazanya
bechamel sos:
3 çorba k. un
3 su b. süt
zeytinyağı,
tuz,karabiber
muskat

Üzeri için:
rende kaşar

önce kiymali harcimizi yapiyoruz.sonra bir tencerede tuzlu su kaynatiyoruz ve 5 tane boru lazanyamizdan atiyoruz yaklasik 3-4 dak.haslayip soguk su dolu bir kaseye süzgecle cikariyoruz yani sokluyoruz.ayni islemi kisi sayisina gore kac adet yapacaksak devam ediyoruz.sonra borcamimizi yaglayip boru lazanyamizi resimdeki gibi avucumuzun icinde tutup harcimizla dolduruyoruz sikmadan ve yirtilmamasina dikkat ediyoruz.tepsimize dizip besamel sosumuzu bir teflon tencerede yag ile unu kokusu cikana kadar 3-4 dakika kavurup soguk sütü ekleyip karistirarak pisiriyoruz tuz ve muskat rendesi ve karabiber ekleyip sosu boru lazanyalarimizin üzerine döküyoruz.üzerine kasar rendesi ekleyip önceden isitilmis firinda üzeri kizarana kadar pisiriyoruz.yanina salata ile servis yaptim ama cacikta guzel olur.afiyet olsun...

Kuru fasulye,pilav ve tursu


Bizim evde pek nadir yenir kuru fasulye yemegi ama gecenlerde aklima düstü kemikli etin en guzel yakistigini düsündügüm yemek oldugu icin yaptim.Bol kimyonlu ve karabiberli harika bir yemek oldu.Yemede yaninda yat hesabi...

Cantik Tarifi

Hamuru icin:
1 su bardagindan bir parmak az süt
1caybardagi siviyag
2 tatli kasigi maya
2 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
4-5 cup un.(yada 6-7 bardak,aldigi kadar)

IC MALZEMESI:(ben peynirli yaptim asil tarif kiymali)
-1 kuru sogan(istege bagli)
-beyaz peynir
-maydanoz
SOSU ICIN:
Bir tepsi icin
-1 su bardagi sut
-Yarim su bardagi yogurt
-3-4 yemek kasigi zeytinyagi

Önce hamur malzemelerini makinaya koydum ve yaklasik 1 30 saat suruyor ama ben sonuna kadar beklemiyorum 1 saat olunca makinemi kapatip hamurumu sekillendirmeye basliyorum.Hamuru 3 bezeye ayirdim.Ic malzemesini hazirladim ve cay tabagi buyuklugunde hamurun icine malzemeyi koyup kapattim ve ters cevirip tepsiye araliklarla dizdim.Birazda tepside mayalandirip,üzerine bütün sos malzemelerini karistirip döktüm ve önceden isitiimis 180 derecelik firina verdim.asil tarif kiymali ama ben peynirli yaptim kiymali pek sevmiyorum hamur isinde.gülenayinsofrasi.blogspot.com adresinden orjinalini alabilirsiniz.

uzun bir aradan sonra yine burdayim







Evet uzun zamandir yeni seyler eklemedim aslinda yaptiklarim bilgisayarda kayitli ama bir turlu bloguma gecirip sizlerle paylasamadim.neyse artik yavas yavas tariflerimi ekleyip sizlerle paylasayim.Az laf cok is en iyisi...
ilk tarifim cantik bu bir cerkez tarifiymis bloglar arasinda gezerken cok onceleri hosuma gitmisti bu tarif degisikti.bunu mutlaka denemeliyim dedim ve aradan neredeyse 1 sene gectikten sonra denedim ve sonuc guzeldi.