Cumartesi, Eylül 30, 2006

Ayicikli Pasta




Kac gundur seker hamurunu kendim yapip bir pasta denemeyi istiyordum ve nihayet yaptim.Ama bu sefer kekini hazir kullandim cunku ustu icin cok ugrastim.
Malum ramazan ayi ve iftar telasi pek zamanim olmadi kekini kendim yapabilmem icin.
neyse gorunusu harika oldu ama tadina henuz bakmadim kiyamiyorum kesmeye...oglum bana yardim etti sagolsun.:)ic kremasini cilekli krem santi ile yaptim.umarim sizde begenmissinizdir.yorumlarinizi bekliyorum arkadaslar.

Bitter Cikolatali Kek



Bu kek benim daha once tarifini vermis oldugum marzipanli pastamin icindeki kek.Bir dilimi eksik cunku oglum fotografini cektirmeden once yemisti bir dilimini.Bende bu sekilde cekmek zorunda kaldim.

Sebzeli Tepsi Köftesi, Havuclu Pilav ve Cacik





Ramazan ayimiz mubarek olsun arkadaslar.11 ayin sultani geldi.soframiza ayri bir guzellik getirdi.Bizim ilk iftarimizin menusude bu yemekti.ama gercekten cok hafif bir yemek ayrica lezzetli oluyor.

Yumurtali Ekmek ve Salata


Pazar, Eylül 24, 2006

Biber Salcasi


Uzun aradan sonra yine buradayim aslinda ekliyecegim bircok tarifim var ama bir turlu ya zaman bulamadim ya da gonderdigim zamanlarda bilgisayarimda bazi problemlerden dolayi tariflerim gorunmedi.kusuruma bakmayin...
Gectigimiz haftalarda migrosta salcalik kirmizi biberleri gorunce salca denememi gerceklestirdim,ve sonuc gercekten cok guzel.aslinda denemeydi bu cunku havalar malum yagmurlu oldugu icin kurutmak biraz zordu.bende onun icin sadece 1 kilo kirmizi biberle gormus oldugunuz kavanozdaki kadar yapmis oldum,yaklasik 250 gr kadarcik...
Öncelikle biberleri yikayip ayikladim sonra kucuk kucuk dograyip rondoda cektim.iyice pure olunca tavaya koyup suyunu cekene kadar pisirdim.2 corba kasigina yakin tuz ekleyip karistirdim ve bir kaba bosalttim havanin acik oldugu zamanlarda balkonda ustu ince bir bez ortulu sekilde, bazende kaloriferin ustunde arasira karistirarak 4-5 gun kuruttum.Sonra bir kavanoza koydum ve uzerine bir tatli kasigi kadar siviyag ekledim.iste bu kadar simdi yemeklerime eklemem icin rafta bekliyor...=:)
Asil onemli olan sizin elinizle yapmis olup temizligine guvenmeniz...oyle degil mi?el yapimi kendi urununuz nede olsa.

Pazar, Eylül 17, 2006

POGACA







mayali pogaca:2 su bardagi ilik sut,1 su bardagi ilik su,1 su bardagi siviyag,5 tatli kasigi toz seker,1 tatli kasigi tuz,1 paket yasmaya uzeri icin yumurta sarisi.

Guzel bir arkadas daveti






pizza,kek,tramisu,makarna salatasi,yesil salata,pogaca....hersey cok guzeldi canim arkadasim ellerine saglik...

Pandispanyali Tramisu


Cuma, Eylül 15, 2006

KADINLAR

Kadinlar
gittiklerinde arkalarında daha büyük
boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde “yetim-öksüz” kalan
çok olur
Mutfaktaki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler,
özenle saklanmış küçülmüş giysiler,, dolap diplerindeki
kurdeleler…
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim
kalmıştır tabaklar.Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların.
Sık sık boynunu büker “sarıkız”.
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz
Değerini kimse anlayamaz krom hac tasının.
Balkon artık sessizdir
Koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde…
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında;
Bir ağır işçi, bir temizlikçi, bir bakıcı,
bir bahçıvan, bir muhasebeci…
Bir anne gider…
Bir dost…
Bir arkadaş…
Bir sevgili…
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
Hep böyle olur; bir kadın gittiğinde;
övgüler,
uyarılar,
yakınmalar,
dualar
yetim kalır.
Kapı eşiğindeki “Dikkat et…” duyulmaz,
annesi gitmiştir “geç kalma”nın.
Kadınlar,
arkalarında büyük boşluklar bırakarak giderler.
Bir kadın gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında
Ve bir kadın gittiğinde
pek çok “yetim” bırakmıştır arkasında...

bir arkadasimin blogunda okudum benim bloguma girenlerinde okumasini istedim.
cunku öyle bir siir ki gercek hayati gercekleri yansitiyor...
sizcede oyle degil mi???

Salı, Eylül 12, 2006

Bir cesit ev yapimi cezerye(havuc lokumu)



Cezerye Adana ve cevresine ait bir tatli lokum cesididir.Ana malzemesi havuc seker ve ceviz veya antep fistigindan ibarettir.Benim yaptigimda ev yapimi olan havuc lokumu.Kolay bir tarif oldugu icin özel günlerde kucuk aperatif olarak yapabilirsiniz.Biz genelde erkek kardesimle yilbasinda yapardik, Oda cok sever, cani cekince söylerdi hemen yapardik (havuclari rendelemesi sartiyla).Cok güzel günlerdi.
neyse gelelim tarifimize:
1 kilo kadar kirmizi havuc
2 su bardagi toz seker
1 su bardagina yakin dogranmis yada dovulmus ceviz ici
1 tatli kasigina yakin tarcin
1 paket ister kakaolu ister sade petibor biskuvi(ben bu sefer kakaolusunu kullandim)
1 su bardagi hindistan cevizi
Öncelikle havuclarimizi rendeliyoruz.Biskuvilerimizi elimizle bir kabin icerisinde un gibi ufaliyoruz.Cevizlerimizi kucultuyoruz.Teflon tavamiza rendelenmis havuclarimizi koyup sekeri ustune dokuyoruz ve ocagimizi yakiyoruz.resimdede göreceksiniz.suyunu brakinca birkac dakika spatula ile karistirarak pisiriyoruz.sonra tarcini ekliyoruz ve cevizide ekleyip bir kez karistirip biskuvi unumuzu ekliyoruz.Karistirip 2 dakika sonra ocagi kapatip sogumasi icin baska bir kaba bosaltiyoruz.soguyunca karisimimizdan bir ceviz buyuklugu kadar parcalar alip hindistan cevizi koymus oldugumuz tabaga koyuyoruz.hindistan cevizine iyice buladiktan sonra servis tabagimiza aliyoruz ve soguyunca afiyetle yiyoruz.AFIYET SEKER OLSUN...

Pazartesi, Eylül 11, 2006

TURSU KURALIM MI ???



Eh malum tursu zamani geldi.Masallardaki gibi karinca yazin calisir yiyecegini kis mevsimi icin hazirlar.Bizlerde yaz mevsiminde taze bulupta kisin bulmakta zorluk cekecegimiz (hormonsuz)sebzelerden tursu ve konserve, meyvelerdende recellerimizi yapariz.Hem bizler icin mutfakta büyük kolaylik saglar.Hep böyle bir hazirlik icinde gecer zamanlarimiz,
Ben lahana ve havuc tursusunu yaptim.Yapimi aslinda cok kolay. Önemli olan tuzun ayarini dengede tutabilmek.Cünkü tuzu az olursa tursunuz yumusar ve kitir kitir olmaz ayrica istenmeyen zararli maddelerin üremesine sebep olur,cok olursada tuzlu bir tursunuz olur yenmez.1 litre suya 4 yemek kasigi tuz ekleyin iyice karistirin tuz cözülsün.Ben 1 litrede uzum sirkesi eklerim icine ayrica kuru nane,aci pul biber,limon tozu ekleyip karistiririm sivi malzememiz hazir olunca yikamis oldugumuz lahanayi istedigimiz olcude dograyip kavanozlarimiza koyalim kenarlarina dogranmis havuc, birkac dis sarmisak,yesil domates dilimleri,yesil biber,salatalik ve enine kesilmis kirmizi lahana doseyelim.Kavanozumuza yerlestirirken bosluk kalmayacak sekilde bastiralim.Sonra ustunden yavas yavas sivi karisimimizi dökelim.En son ustune bir kac damla sivi yag yada zeytinyagi damlatalim ve kapagini kapatalim.Sivi karisimimizdan artarsa dökmeyin saklayin.Cünkü ilk 2-3 gün icinde tursunuzu kontrol ettigiz zaman suyunun eksildigini goreceksiniz.Bu durumda bu karisimdan tekrar ekleyip ustunu tamamlayin.1 hafta yada 10 gun icinde tursunuz hazir olacaktir.
AFIYET OLSUN...

Pazar, Eylül 10, 2006

iste benim tatli oglum Tolgahan


30 ekimde 3 yasina giricek allah izin verirse.Oda benim gibi simdiden pasta meraklisidir."Anne hadi pasta yapalim " der beni tetikler benden zaten dunden raziyim yapmak icin can atiyorum...Onu cok ama cok seviyorum.Benim tek yasama sevincim o diyebilirim, O olmasa benim nesem hic olmazdi heralde.Allah olmayanlarada nasip etsin.Amin.

Cumartesi, Eylül 09, 2006

kostebek pasta



bu pastam kostebek pasta ama benim verdigim isim bu.oglum her pasta yaptigimda mum koydurup " iyi ki dogsun anne iyi ki dogsun tolgahan "diyor ve cok mutlu oluyor.aslinda onu kendi dogum gunu icin prova yaptiriyorum...=)


tarifine gelince size daha sonra yazicam fotograflariyla birlikte...beni mazur gorun cunku acemisiyim.

Marzipanli gül figürlü kakaolu yas pasta


Bu benim marzipanli ilk pastam yaparken cok hosuma gitti,cok zevkliydi ve tekrar marzipanli baska pastalar yapicam.Sizinde denemenizi tavsiye ederim.Görüntüsüde tadida gercekten cok güzel.tarifimi eksiksiz uygularsaniz sonucun garanti oldugunu göreceksiniz.
Keki icin:
4 yumurta
120 gr butter (tereyag)
80 gr.bitter cikolata
1 su bardagi toz seker
1 su bardagindan bir parmak az un
3 yemek kasigi yogurt
1 yemek kasigi recel (cilek,ahududu,bogurtlen,visne...)
3 yemek kasigi toz kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kremasi icin:
Ben burda krem santi gibi olan migrostan aldigim varieta marka mavi paketteki tozdan kullaniyorum.Ama siz isterseniz sivi kremalardanda yapabilirsiniz.Bir cay bardagi süt bir paketi icin iki paket daha iyi oluyor.3-5 dakika mikserle iki poset krema tozunu ve sütü koyu bir kivam alincaya kadar karistiralim.Sonra dr.oetker marka rahmhalter(krema sertlestirici)ekleyip 3 dakika hizli devirde mikserle karistiralim.
Üzeri icin:
Marzipan yani seker hamuru istege bagli renkte kullaniyoruz.Ben yesil,bej ve sari rengini kullandim.Ayrica yagli firin kagidi ve bir de acmak icin merdane gerekiyor.

Öncelikle kelepceli kek kalibimizi alimunyum folyo ile dibini kaplayip sonra firinimizi 185 derecede calistirin.bir kucuk kabin icinde butteri mikrowellide eritin sicakken icine bitter cikolatalarinizi ekleyip iyice karistirin sos gibi pürüzsüz olmali.
Sonra orta boy bir kabin icinde yumurtalari ve sekeri mikserle karistiralim , sonra yogurt ve receli ekleyip karistirmaya devam edelim, sonra cikolatali karisimi ekleyip karistirmaya devam edin.En son geri kalan malzemeleri(un,kabartma tozu,vanilya,kakao) bir süzgece koyup eleyerek yavas yavas karistirmaya devam edin karistirma islemi bitince kalibiniza döküp 45 dak-1 saat arasi pisirin.45 dakika olunca bir cikarip kontrol etmekte fayda var,bir bicak yardimiyla kontrol edin,keke batirin ve cikardiginizda temizse tamamdir.Pistikten sonra kekimizi ikiye keselim. Kremasini birinci parcanin ustune sürelim ve ikinci parca kekimizle ustunu kapatip bastiralim.ustunude kremamizla guzel puruzsuz bir sekilde kapladiktan sonra buzdolabinda 1-2 saat bekletelim.
Diger yanda istedigimiz renkteki marzipani iki yagli kagitin ortasina koyup merdaneyle acalim yufka gibi.sonra pastamizin ustunu kapliyalim.Daha sonra gül yapip üstüne yerlestirelim (tabiki istediginiz sekilleride yapabilirsiniz.araba, ayicik, kalp vs...)istegimize bagli olarak figürleri yerlestirip süslüyelim.Iste pastamiz hazir.servis yapabilirsiniz.afiyet olsun.Bir baska sefere daha degisik suslemelerle deniyecegim.sizinde denemenizi tavsiye ederim.AFIYET SEKER OLSUN.